Activitati

Ariile tematice de cercetare care vor fi abordate în cadrul centrului de cercetare CEMEX sunt:

  • Aria de cercetare fundamentală a medicamentului: arii de studiu de la descoperirea de noi molecule țintă până la aprecierea utilizării unui medicament la nivel de animal de laborator;
  • Aria de cercetare preclinică a agenților terapeutici farmacologici;
  • Aria de imagistică medicală avansată: utilizarea de tehnici de imagistica medicală în cercetarea de bază, utilizând animale ca și modele pentru a explora procesele fiziologice sau patologice, pentru explorarea farmacogenetică sau a mecanismelor de acțiune de molecule noi; dezvoltarea de produse noi (substanțe de contrast, radiomarkeri, imunomarkeri) care să fie transferate în industrie.

In cadrul acestor teme se vor dezvolta urmatoarele linii de cercetare:

Cercetări privind identificarea mecanismelor moleculare și fizio-farmacologice integrative ale substanțelor cu acțiune medicamentoasă.

1.Cercetări de bioanaliză și metabolism al medicamentului incluzând determinari biochimice și imunologice, cromatografie, spectrometrie de masă.

2.Cercetări de farmacocinetică și farmacodinamie asupra substanțelor medicamentoase, care investighează atât mișcarea agenților terapeutici prin organism (absorbția, distribuția, metabolizarea și eliminarea) cât și interacțiunile și efectele asupra țesuturilor vii.

3.Cercetări privind utilizarea datelor de genomică, inclusiv variabilitatea, diferențele de expresie a ARN și proteinele, pentru a previziona inocuitatea și/sau eficacitatea unui medicament administrat la un anumit animal sau grup de animale.

4.Investigarea mecanismelor moleculare și integrative ale nociceptiei periferice și centrale.

5.Investigarea modului în care substanțele antinociceptive sau unele metode nonfarmacologice influențează mecanismele moleculare și integrative ale nociceptiei periferice și centrale