SCOPUL PROIECTULUI
Scopul proiectului este de a dezvolta o infrastructura cercetare in medicina experimentala, care sa permita realizarea centralizata a activitatilor de cercetare-dezvoltare in domeniul biomedical, pentru studiul bolilor umane pe modele animale. Indirect, se urmareste cresterea capacitatii de cercetare in vederea imbunatatirii nivelului de competitivitate stiintifica pe plan international si atragerii de tineri cercetatori si specialisti din strainatate.
Ritmul rapid al inovatiei stiintifice a creat necesitatea dezvoltarii si utilizarii de modele animale. In conditiile in care aceasta tendinta continua sa se extinda, universitatea dezvolta acest proiect al unui institut interdisciplinar. Medicina experimentala si patologia au ca scop intelegerea fenomenelor care stau la baza afectiunilor umane. Investigatiile se concentreaza asupra identificarii similaritatilor si diferentelor intre specia umana si speciile animale, in scopul dezvoltarii, validarii si utilizarii de modele de animale pentru studierea etiologiei, patologiei si tratamentului afectiunilor umane.
CONTEXTUL PROIECTULUI
In regiune sunt 73 de unitati de cercetare-dezvoltare care detin 12% din numarul total la nivel national. Finantarea sectorului de cercetare-inovare se face in proportie de 60% de la bugetul de stat cu fonduri la limita supravietuirii acestui domeniu. In conformitate cu statisticile ADRNE prezentate in Planul de Dezvoltare Regionala 2007-2013:
· In perioada 1998-2004 cheltuielile pentru cercetare dezvoltare efectuate, atat in sectorul public cat si in cel privat, nu au depasit 5.8 % din cele efectuate la nivel national;
· Numarul de salariati din cercetare dezvoltare s-a redus anual ajungand in 2004 la 7.56% din total la nivel national;
· Eficienta activitatilor de cercetare-inovare este redusa in sensul ca numai 12% din rezultatele cercetarii sunt aplicate efectiv in industrie;
· Activitatile de cercetare se desfasoara adesea fara o buna conlucrare intre mediul academic, institutele specializate de cercetare si agentii economici; 87% din activitatile de cercetare-inovare desfasurandu-se in institute de cercetari si numai 13% in intreprinderi;
Ca urmare a nivelului scazut de finantare a sectorului de cercetare, infrastructura de CD este depasita din punct de vedere tehnico-stiintific, numarul cercetatorilor scade de la an la an, conducand la o performanta scazuta a activitatilor de CD. De asemenea, se constata un nivel redus al parteneriatului in activitati CD intre intreprinderi si universitati/instituti CD, fapt ce conduce la o capacitate de transfer tehnologic si inovare, respectiv de difuzare, transfer si valorificare in economie a rezultatelor CD redusa.
In prezent, nuclee de cercetare in domeniul medicinei experimentale exista in centrul universitar Iasi si disparat in alte centre de invatamant medical din Regiunea Moldova (Galati, Constanta). Asadar se simte necesitatea in Regiunea Moldova a unei infrastructuri interdisciplinare unitare care sa puna la dispozitie echipamente si know-how din partea tuturor directiilor de cercetare, atât medicale cât si tehnice pentru a avea o platforma competitiva cu platformele de cercetare similare din Uniunea Europeana.
Din puct de vedere al nevoilor identificate, problemele existente in acest moment sunt generate de lipsa unui spatiu integrat care sa reuneasca toate laboratoarele de cercetare cu incidenta in medicina experimentala. In acest moment exista Centrul de testare a medicamentelor in suprafata de 712,78 mp, insuficient pentru proiectele de CDI dezvoltate de catre UMF. Laboratoarele pentru Animale de Experienta ce apartin U.M.F. Gr. T. Popa Iasi, cu infrastructura de cercetare si dezvoltare, avand cladirile, spatiile si dotarea actuala, nu pot satisface necesitatile in privinta cercetarii. In prezent, se inregistreaza un decalaj de aproximativ 20 de ani pentru constructiile si dotarea existenta, daca ar fi sa o aliniem la legislatia actuala din Romania si cea existenta in Comunitatea Europeana.
In acest moment cladirea ce va fi modernizata gazduieste atat Centrul de Studiu si Terapia Durerii (CSTD) cat si Laboratorul Central de Testare a Medicamentului (LCTM).
Proiectul isi propune crearea unui centru de medicina experimentala, de cercetare fundamentala si aplicativa, pentru studii pe animale de laborator, unic in Romania, al carui scop este de a dezvolta la inalt nivel cercetarile efectuate pe modele animale. Prin crearea acestui centru de medicina experimentala in domeniul sanatatii, proiectul se incadreaza in aria tematica prioritara „Sanatate”.
De asemenea, propunerea de proiect este inclusa in strategia de dezvoltare institutionala a Universitatii de Medicina si Farmacie Gr.T.Popa Iasi pana in 2020, de creare a unui centru integrat si independent, focalizat pe activitatea de cercetare, inovare si dezvoltare stiintifica, cu incidenta in medicina experimentala.
Prin dezvoltarea primului centru de medicina experimentala, cu infrastructura de cercetari animale interdisciplinare si cu tehnologii de avangarda, se va crea contextul favorabil dezvoltarii unei structuri de cercetari medicale experimentale competitive.
De asemenea, centrul de cercetare va urmari integrarea tinerilor specialisti, contribuind la franarea migratiei de tineri cercetatori din Regiunea Nord Est catre alte regiuni, pe domeniul abordat de noul centru de cercetare. Pe langa faptul ca noul centru va concentra tineri cercetatori, existenta acestuia va avea ca efect scaderea costurilor de instruire a acestora, deoarece acestia isi vor putea realiza cercetarile in tara, fara a mai fi nevoie sa studieze in laboratoare din strainatate. Trebuie subliniat faptul ca pe langa antrenarea cercetatorilor romani in programe internationale, noul centru va putea fi gazda unor specialisti de talie internationala, care vor coordona programe de cercetare pe tematicile amintite mai sus.
Pe plan european exista o serie de institute de cercetari de medicina experimentala ce functioneaza pe principiul integrativ al centrului propus.
- Institute Of Experimental Medicine, Hungarian Academy of Sciences (HAS), Budapest, Hungary
- The Institute of Experimental Medicine (IEM), Academy of Sciences of the Czech Republic (ASCR), Prague, Czech Republic
- Max Planck Institute of Experimental Medicine, Göttingen, Germany
- The Nencki Institute at Warsaw, Poland
Dezvoltarea centrului propus la Iasi va deschide posibilitatea colaborarii cu astfel de institute in vederea atragerii de fonduri europene in domeniul CD, prin proiecte de cooperare internationala precum Frame Program 7.
Dezvoltarea centrului de cercetare raspunde celor doua constrangeri majore existente la nivel regioal si national:
- Nu exista o cercetare coerenta, integrata si concretizabila in vederea descoperirii de noi substante active medicamentoase. Studiile care se fac in diverse Universitati si Institute de cercetare sunt dispersate, punctuale si conexe altor arii primordiale de interes (vezi chimie, fizica, nanomateriale, etc). Mai mult, exista o sincopa intre cercetarea fundamentala, cea care indica posibile substante cu actiune medicamentoasa si fazele urmatoare de cercetare pe animal de laborator si pe pacienti.
- Colaborarea intre industria farmaceutica si zona de cercetare fundamentala si clinica este precara, rezumandu-se la tatonari de laborator sau studii de bioechivalenta (pentru producerea de medicamente generice) coroborata cu o migratie masiva a specialistilor in domeniu tarile puternic industrializare.
De asemenea pana in prezent Romania nu a dezvoltat nici macar un singur medicament original. Motivele sunt multiple mergand de la subfinantarea cercetarii in domeniu pana la lipsa unor structuri integrate de investigare a medicamentelor. Costurile pentru producerea si punerea pe piata a unui singur medicament nou merg de la 600 milioane de dolari si pana la 1,5 miliarde de dolari.
Intreaga industrie de profil din tara realizeaza produse generice (medicamente care au aceeasi substanta activa ca si originalul dar suporta doar costurile de productie nu si cele de dezvoltare). Patentul asupra unui medicament nou expira dupa 10-20 de ani, ceea ce inseamna ca toate produsele medicamentoase de ultima generatie care sunt utilizate in Romania sunt importate, la costuri anuale de peste 800 milioane de dolari care cresc de la an la an.
In Romania nu exista nici o structura similara care sa asigure efectuarea de cercetari in domeniul medicamentului care sa mearga de la ipoteza unui nou compus si pana la studiile finale, de post-marketing. In majoritatea centrelor universitare se desfasoara un numar important de studii clinice, dar doar de faza III si IV (studii care compara eficacitatea unui nou tratament cu un standard acceptat sau studii care monitorizeaza efectele secundare/eficacitatea dupa punerea pe piata a medicamentului respectiv). Aceste faze sunt cele mai simple tehnic de efectuat, cu un impact minim asupra nivelului de cercetare stiintifica si cu o componenta economica semnificativ mai mica decat fazele I si II. Avand in vedere investitiei materiale importante necesare, centrele mici existente nu permit o abordare globala a problemei testarii medicamentului in special in ceea ce priveste particularitatile individuale.
La nivel international, toate medicamentele noi introduse in piata sunt un rezultat de lunga durata, de cercetare si dezvoltare costisitoare si riscante realizate de companiile farmaceutice. Un medicament ajunge pe piata, intr-o perioada medie 12-13 ani, de la prima sinteza a noii substante active. Costul de cercetarea si dezvoltarea unui nou produs chimic sau entitate biologica a fost de 1,059 milioane de € in 2007. In medie, din 10.000 de substante sintetizate in laboratoare, doar 1-2 dintre ele trec cu succes toate etapele pentru a deveni medicamente tranzactionabile.
Dupa un deceniu de dominare puternica a pietei de catre SUA, Europa a inregistrat o schimbare importanta a activitatii de cercetare economica si farmaceutica fata de SUA in perioada 1995-2005. In prezent, Europa se confrunta cu cresterea concurentei din partea economiilor emergente cum ar fi Brazilia, China si India, care inregistreaza o crestere rapida a pietei si a mediului de cercetare. In urmatorii ani se estimeaza un transfer a pietei farmaceutice si a cercetarii-dezvoltarii in domeniu spre economiile emergente.
Astfel, progresul medical privind cercetarea, dezvoltarea si aducerea la pacientii de noi medicamente, care sa imbunatateasca sanatatea si calitatea vietii in intreaga lume iar industria farmaceutica bazata pe cercetare reprezinta avantajul competitiv al economiei europene. Industria farmaceutica este unul dintre cele mai performante sectoare de inalta tehnologie din Europa, cu peste 27.5 mld.euro cheltuite pe cercetare si dezvoltare in 2011.
In prezent, cercetarea ofera promisiunea de a gasi noi tratamente datorita noilor cunostinte si tehnologii noi. Astazi, cetatenii europeni se pot astepta sa traiasca pâna la 30 de ani mai mult decât au facut-o un secol in urma. Reduceri mari de mortalitate (de exemplu, in HIV / SIDA, in mai multe tipuri de cancer sau boli cardiovasculare), si un progres semnificativ in calitatea vietii sunt rezultatele unor pasi in domeniul cercetarii biofarmaceutice. Contributia esentiala a industriei farmaceutice bazate pe cercetare la progresul medical este de a transforma cercetarea fundamentala in tratamente inovatoare, care sa fie disponibile pe scara larga si accesibile pentru pacienti. Cetatenii europeni se pot astepta nu doar sa aiba o viata indelungata, dar sa traiasca mai mult si sa fie sanatosi. Astfel, hipertensiunea arteriala si bolile cardiovasculare pot fi controlate cu medicamente antihypertensive, medicamentele care scad colesterolul, unele forme de cancer pot fi controlate sau chiar vindecat datorita medicamente noi vizate. Cu toate acestea, exista in continuare provocari uriase in zonele cum ar fi Alzheimer, scleroza multipla, multe tipuri de cancer.
In acest sens, crearea centrului de cercetare va permite realizarea de studii de faza I si II (experimentare in vivo si in vitro), in acord cu necesitatile impuse de reglementarile internationale in domeniu, de investigare de noi metode diagnostic/terapeutice/noi medicamente aflate in fazele initiale de dezvoltare preclinica. Asftel, noul centru de cercetare preclinica integrat va oferi posibilitatea atat firmelor romanesti cat si firmelor de medicamente internationale sa realizeze studiile necesare, la costuri mult sub cele oferite de locatiile din strainatate.
Colaborare si interdisciplinaritate:
Studiul mecanismelor patogenice ale unor boli prin imagistica moleculara pe model animal este etapa obligatorie in contextul cercetarilor biomedicale pana la nivel de studiu clinic. Acest fapt creaza premisele colaborarii interdisciplinare cu alte colective de cercetare din domenii medicale, preclinice si clinice, din tara si din strainatate:
- Cu laboratoare de sinteza (din tara si din exterior) a unor radiotrasori sau molecule vectoare pentru studiul cineticii acestor molecule pe model animal
- Cu laboratoare de sinteza (din tara si din exterior) a unor nanoderivati ca molecule vectoare, pentru studiul acestor molecule dupa radiomarcare, a bidistributiei si mecnismului de captare
- Cu laboratorul de radiochimie pentru furnizarea de radiotrasori PET
- Cu firmele producatoare de molecule vectoare in scopul testarii pe model animal a unor molecule noi propuse – ca unitate pilot de studiu a firmei producatoare
- Cu laboratoarele de culturi de celule, biochimie, biofizica, fiziologie, fiziopatologie, imunologie, genetica, oncologie, farmacologie, anatomie patologica pentru studiul si explicarea mecanismului de captare celulara a radiotrasorilor utilizati
- Cu laboratoare de fizica, proteomica, bioinformatica si tehnici imagistice in vitro pentru integrarea rezultatelor cercetarilor in contextul altor rezultate conexe.
- Cu sectii clinice in vederea utilizarii rezultatelor in practica medicala.
- Cu parteneri din domeniu din alte centre de cercetare din tara si din strainatate (clustere, universitati) in vederea aplicarii pentru diferite tipuri de granturi.
Folosind aceste tehnici, se vor putea masura o serie de parametri fiziologici in vivo ca baza de diagnostic si tratament.
Caracterul „state-of-the art” al echipamentelor si a performantelor stiintifice care se pot obtine
Centrul de medicina experimentala va reprezenta un important element de referinta in cresterea competitivitatii stiintifice si economice pentru zona de dezvoltare Nord-Est.
Echipamentele biobazei de animale vor asigura alinierea universitatii la cerintele europene privind adapostirea, ingrijirea si protectia animalelor utilizate in experimente sau alte scopuri stiintifice, cu transpunenerea in practica a anexei II a Directivei 86/609/CEE.
Conceptia integrata a centrului de medicina experimentala permite analiza multimodala a materialului biologic rezultat in urma cercetarilor pe modele animale functionale sau chirurgicale, realizate in cadrul departamentelor de crcetari functionale sau de chirurgie experimentala. Va deveni astfel posibila investigarea promta prin : imagistica avansata sau analize de biologie moleculara sau analiza celulara si proteomica la nivel tisular dar mai ales la nivel circulant (departamentul de medicina celulara si moleculara).
In plus, departamentul performant de medicina celulara si moleculara va permite realizarea experientelor in vitro pentru testarea si confirmarea ipotezelor rezultate din investigatiile anterioare pe modele functionale, precum si elucidarea anumitor aspecte ale fiziopatologiei.
Laboratorul de imagistica moleculara va permite studii imagistice, neinvazive si deosebit de performante, structurale si functionale, pe model animal, ale mecanismelor unor boli precum si ale mecanismelor de actiune ale unor tratamente, prin metoda radiotrasorilor. In prezent nu exista, in centrul nostru universitar si nici in tara un astfel de laborator de cercetare pe model animal prin metode imagistice performante, PET/SPECT-IRM. Aceasta in conditiile in care astfel de laboratoare sunt dezvoltate in exterior, aceasta etapa de studiu cu molecule radiomarcate pe model animal fiind obligatorie in studiul nor mecanisme de captare si cinetica celulara a unor agenti terapeutici si a evolutiei unor boli, in relatie cu tratamentul. Infiintarea si dezvoltarea unui astfel de laborator va creste evident vizibilitatea pe plan stiintific, la nivel international (implicit national) si posibilitatea partciparii ca parteneri in contracte internationale.
De asemenea, se va achizitiona un echipament performant care aduce plus valoare centrului de cercetare, prin combinatia dintre metodele de spectrometrie de masa si imagistica tisulara prin MALDI TOF/TOF (Matrix Array Laser/Desorption Ionization- Time of Flight) care reprezinta ”state-of-the-art” a metodelor actuale, sistem ce va fi unicat in Romania, permitand realizarea de cercetari interdisciplinare in domeniul biomedical.
Sistemul MALDI TOF/TOF reprezinta generatia de top a spectrometrelor de masa cu timp de zbor tandem, oferind posibilitati multiple in aplicatii precum, identificarea si cuantificarea proteinelor, analiza carbohidratilor, polimerilor, ADN, biomarkeri, precum si vizualizarea acestora. Toate aspectele sistemului, precum, sursa unica de iradiere cu laser, selectia precursorilor, sistemul optic, modul de introducere a probei unic, sunt perfect integrate intr-o platforma optimizata, care ofera identificare si cuantificare simultana a pana la 8 probe in acelasi timp, permitandu-se analiza fara constrangerea de timp data de cromatograful de lichide. Combinatie perfecta intre performanta si flexibilitate va permite determinarea rapida si exacta a masei moleculare a unor molecule non-volatile in cantitati extrem de mici datorita tehnologiei de selectie de inalta rezolutie a ionilor precursori fara pierderea semnificativa a intensitatii semnalului; ofera o sensibilitate de zece ori mai mare pentru identificarea si cuantificarea proteinelor in cantitati mici in probe biologice complexe.
La nivel international, diagnosticul modern beneficiaza de metode noi adaptate din biologia celulara si biochimie fiind canalizat pe elucidarea mecanismelor moleculare ale patologiei clinice precum si identificarea de tinte moleculare in vederea testarii de noi medicamente. Achizitia MALDI/TO/TOF contribuie la alinierea regiunii de E la standardele nationale si europene prin dezvoltarea unei reţele instituţionale cuprinzătoare şi prospere.
DE CE CEMEX? Justificarea necesitatii implementarii proiectului
In prezent, nici la nivel regional si nici la nivel national, nu exista o structura care sa permita o abordare integrata coerent pentru studiile de medicina experimentala. In acest sens, centrul de cercetare CEMEX va constitui o unitate de referinta pe plan regional si national, comparabila cu structuri similare existente in tarile europene si la nivel international, cu care vor fi initiate relatii eficiente de cooperare, ceea ce va plasa proiectul in randul prioritatilor de dezvoltare biotehnologica a Regiunii NE. Prin dezvoltarea primului centru de cercetare in medicina experimentala care va include infrastructura de cercetari animale interdisciplinare si care va utiliza tehnologii de avangarda, se va crea contextul favorabil dezvoltarii unei structuri de cercetari medicale experimentale competitive.
Valoarea adaugata din punct de vedere stiintific este adusa prin infiintarea si dotarea prin proiect a unui nou laborator performat care, la ora actuala nu exista la nivel regional: Unitatea de Imagistica Moleculara in- vivo.
In prezent nu exista nici la nivel de tara un astfel de laborator de cercetare pe model animal prin metode imagistice performante, PET/SPECT-IRM. Aceste tipuri de laboratoare sunt dezvoltate in prezent doar la nivel international.
Necesitatea unui astfel de laborator este data de faptul ca acesta permite studiu cu molecule radiomarcate pe model animal, fiind obligatorie in studiul unor mecanisme de captare si cinetica celulara a unor agenti terapeutici si a evolutiei unor boli, in relatie cu tratamentul. Infiintarea si dezvoltarea unui astfel de laborator va creste evident vizibilitatea pe plan stiintific la nivel national si international si posibilitatea participarii ca parteneri in contracte international de cercetare aplicata.
„La ora actuala UMF Iasi dispune de urmatoarele laboratoare existente in spatiul ocupat de Centrul de Testare a Medicamentului: Zona de spalare/ Igineizare, Biobaza –Carantina si Gazduire pentru Animale Mici, Zona proceduri experimentale pentru Animale mici, Zona Proceduri Chirurgicale pentru Animale Mici, Laborator fiziofarmacologie, Laborator Imagistica Celulara, Laborator Analiza Moleculara, Laborator Genetica Moleculara, insuficiente ca si spatiu si dotare, incomplete ca si structura, pentru realizarea unor cercetari care sa ne permita consolidarea pozitiei, atat stiintific, dar si ca legatura intre cercetare si economia reala reprezentata de firmele private din industriile de specialitate medicala.
Prin implementarea unei strategii de cercetare aliniate la standardele internationale privind procedurile in domeniu si dispunand de infrastructura si de echipamentele necesare, se vor putea indeplini conditiile minime pentru compatibilizarea cu principiile si practicile europene comunitare (GLP, Good Laboratory Practice) in domeniul testarii medicamentului. Obtinerea certificatului GLP va permite centrului sa realizeze contra cost orice tip de cercetare fundamentala si preclinica pentru companii farmaceutice si biotech de la nivel national si international.
Proiectul are o contributie semnificativa la atingerea obiectivelor de proiect si de domeniu de interventie intrucat sustine crearea unui centru de cercetare si dotarea lui cu cele mai moderne echipamente existente in domeniu pe plan international: inlocuirea unor echipamente deja existente, uzate moral si fizic si dotarea cu noi echipamente care sa permita realizarea de cercetari performante in farmacologia fundamentala si imagistica medicala avansata. Aceste aspecte vor contribui la cresterea calitatii si diversificarea ofertei de servicii si stimulare a cererii din partea sectorului productiv, cresterea eficientei activitatii CD desfasurate in universitate. Dezvoltarea capacitatii CDI va asigura standarde educationale ridicate in cercetarea biomedicala, pentru universitati si pentru industrii farmaceutice.
Centrul de cercetare va permite realizarea de investigatii preclinice integrate: noi metode de diagnostic/ terapeutice/ noi medicamente aflate in fazele initiale de dezvoltare preclinica, care sa permita experimentarea in vivo (pe animale mici si mari, inclusiv specii modificate genetic) si caracterizarea lor exacta din punct de vedere fiziologic sau patologic (inclusiv molecular). Astfel, infrastructura nou creata si dotata la standarde europene si internationale va contribui la stimularea cercetarii clinice aplicate ulterioare.
Scopul investitiei include dezvoltarea cercetarii pentru sanatate, transfer de tehnologie, dezvoltarea de modele de proiecte biotehnologice si capacitatea de a creste la maxim beneficiul proprietatii intelectuale. Centrul de cercetare CEMEX se va dedica perfectionarii si stimularii creativitatii stiintifice a tinerilor cercetatori, prin asociere si parteneriate cu institute si societati internationale, companii si organizatii care desfasoara activitati in domeniul farmaceutic si biotech.
Temele de cercetare sunt prioritare si apartin domeniului biomedical – cercetarea farmacologica fundamentala si imagistica avansata, cu impact major direct in practica medicala de furnizare de tehnici avansate pentru sistemul medical de sanatate si industrie.
Rezultatele estimate a se obtine in cadrul centrului de cercetare includ:
- Realizarea de studii universitare, teze de master si doctorat in domeniile centrului
- Obtinerea de noi informatii asupra mecanismelor celulare si moleculare ale actiunii medicamentelor
- Aprofundarea nivelului cunoasterii in domeniul farmacogenomicii si elaborarea primelor strategii terapeutice bazate pe medicina moleculara din Romania.
- Corelarea studiilor stiintelor fundamentale cu realitatea clinica la animale umani.
- Descoperirea de noi substante cu rol potential medicamentos
- Studii epidemiologice privind interactiunea anumitor medicamente intre ele sau a variatiilor efectelor acestora asupra corpului uman. Aceste rezultate intereseaza direct firmele de medicamente ele fiind necesare in procesul de punere pe piata si de monitorizare ulterioara a medicamentului respectiv.
- Studii clinice privind eficacitatea unor medicamente vechi pentru noi indicatii sau a unor noi medicamente in diverse afectiuni.
- Elaborarea de strategii si ghiduri terapeutice bazate pe studiile de farmacoepidemiologie si farmacoeconomie la nivel national
- Stimularea activitatilor economice din industria farmaceutica si industria orizontala
Din punct de vedere stiintific, crearea centrului de cercetare va permite constituirea unei platforme comune, care va permite o abordare holistica a problemei medicamentului si a interactiunii sale cu organismul uman precum si stabilirea particularitatilor individuale de raspuns la tratament.
Astfel, pentru prima data in Romania dupa 1990 se stimuleaza intr-o modalitate coordonata cercetarea de nivel mondial asupra unor noi posibilitati terapeutice de medicina moderna. Centrul de cercetare creaza premisa fondatoare a unui mediu de cercetare sinergic prin unificarea variatelor expertize ale membrilor comunitatii stiintifice si ale clinicienilor intr-o resursa combinata focalizata pe tehnologii avansate care merg de la design computerizat de noi compusi medicamentosi pana la farmacoeconomia si farmacoepiemiologia medicamentelor actuale.
Valoarea adaugata din punct de vedere stiintific consta in dezvoltarea de noi mijloace de diagnostic si tratament in patologia umana, care este un proces indelungat si care implica pe de o parte cercetarea fundamentala (in vitro si in vivo) precum si cercetarea clinica.
Implementarea proiectului va permite din punct de vedere al temelor stiintifice abordate:
- Validarea de noi protocoale de investigatii, screening si tratament prin studii de medicina experimentala
- Obtinerea de rezultate omogene si consistente din punct de vedere stiintific
- Realizarea de legaturi permanente intre cercetatorii romani in domeniu din diferite zone ale tarii care vor participa la proiect in calitate de parteneri, furnizori de servicii de screning;
- Investigarea centralizata va conduce la o alegere mai judicioasa a protocoalelor si target-urilor de studiat tratamentelor in scopul unui raport cât mai favorabil cost / eficienta;
- Existenta unei structuri de cercetare medicala experimentala interdisciplinara face posibila asigurarea unui standard de calitate a probelor si a unei trasabilitati ridicate importante in vederea atragerii de fonduri europene pentru CD.
- Evitarea duplicarii protocoalelor experimentale prin centralizarea activitatii de cercetare pe animale de laborator, cu scaderea numarului de animale utilizat, cresterea eficientei economice a cercetarii si aderarea la protocoalele europene de etica a lucrului pe animalul de laborator
Ariile tematice de cercetare care vor fi abordate in cadrul centrului de cercetare CEMEX sunt:
- Aria de cercetare fundamentala a medicamentului: arii de studiu de la descoperirea de noi molecule tinta pana la aprecierea utilizarii unui medicament la nivel de animal de laborator
- Aria de cercetare preclinica a agentilor terapeutici farmacologici
- Aria de Imagistica medicala avansata: utilizarea de tehnici de imagistica medicala de incercetarea de baza, utilizand animale ca si modele pentru a explora procesele fiziologice sau patologice, pentru explorarea farmacogenetica sau a mecanismelor de actiune de molecule noi; dezvoltarea de produse noi (substante de contrast, radiomarkeri, imunomarkeri) care sa fie transferate in industrie
In cadrul acestor teme se vor dezvolta urmatoarele linii de cercetare:
- Cercetari privind identificarea mecanismelor moleculare si fizio-farmacologice integrative ale substantelor cu actiune medicamentoasa.
- Cercetari de bioanaliza si metabolism al medicamentului incluzand determinari biochimice si imunologice, cromatografie, spectrometrie de masa.
- Cercetari de farmacocinetica si farmacodinamie asupra substantelor medicamentoase, care investigheaza atat miscarea agentilor terapeutici prin organism (absorbtia, distributia, metabolizarea si eliminarea) cat si interactiunile si efectele asupra tesuturilor vii.
- Cercetari privind utilizarea datelor de genomica, inclusiv variabilitatea, diferentele de expresie a ARN si proteinele, pentru a previziona inocuitatea si/sau eficacitatea unui medicament administrat la un anumit animal sau grup de animale.
- Investigarea mecanismelor moleculare si integrative ale nociceptiei periferice si centrale.
- Investigarea modului in care substantele antinociceptive sau unele metode nonfarmacologice influenteaza mecanismele moleculare si integrative ale nociceptiei periferice si centrale
- Activitatile de cercetare desfasurate pentru elucidarea problematicii legata de bolile cardiovasculare, boli neurologice, diabet sau oncologie.
- Identificarea si studierea unor noi markeri de boala (pentru screening, diagnostic evaluare prognostica sau a raspunsului la tratament
- Un focus special este constituit de unitatea de chirurgie experimentala, care va permite cercetarea si fundamentarea de noi tehnici chirurugicale
- Studii de toxicologie si teratologie pentru medicamente, dispozitive medicale si biotehnologii dezvoltate in domeniul produselor farmaceutice, teste combinate de medicamente si genetica
- Dezvoltarea de protocoale pentru introducerea in procesul didactic a unor tehnici alternative si reutilizarii animalelor
- Cercetari de nanotehnologie
- Biomarkeri; Substante de contrast
Valoarea adaugata din punct de vedere economic consta in faptul ca realizarea unui astfel de centru in Romania va oferi posibilitatea firmelor din industria medicala si farmaceutica avantaje competitive, deoarece resursele necesare evaluarii noilor medicamente puse pe piata vor putea fi disponibile local, reducand timpii si costurile de cercetare, contribuind indirect la cresterea nivelului de competitivitate economica. Pe termen lung, existenta unui pol de cercetare clinica va stimula realizarea de activitati de cercetare fundamentala similare in regiune.
Astfel, prin actiunile sincronizate de cercetare-dezvoltare ale centrului se va impulsiona productia interna de produse farmaceutice, astfel incat sa apara noi linii de productie (SC Antibiotice SA principalul producator de medicamente din Regiunea NE va putea utiliza acest avantaj competitiv pentru extinderea capacitatii de productie prin utilizarea rezultatelor de cercetare furnizate de centrul de medicina experimentala, alti producatori de medicamente: Fitterman Pharma, Plantavorel, Alevia, etc.). De asemenea si alti productori de medicamente isi vor dezvolta si orienta productia proprie de medicamente in segementul produselor adjuvante si topice prin valorificarea rezultatelor cercetarilor centrului. Astfel firmele ce intentioneaza sa promoveze mijloace inovante de diagnostic, de tratament sau de urmarire a bolnavilor sa isi scurteze perioadele de evaluare a tehnologiilor/dispozitivelor/medicamentelor studiate crescand astfel competitivitatea lor.
Servicii de cercetare noi/ imbunatatite se pot oferi intreprinderilor si numarul utilizatorilor potentiali de servicii. Realizarea proiectului va permite:
- Validarea de noi protocoale de investigatii, screening si tratament prin studii de medicina experimentala
- Realizarea de legaturi permanente intre cercetatorii romani in domeniu din diferite zone ale Regiunii Moldova care vor participa la proiect in calitate de parteneri, furnizori de servicii de screning;
- Investigarea centralizata va conduce la o alegere mai judicioasa a protocoalelor si target-urilor de studiat tratamentelor in scopul unui raport cât mai favorabil cost / eficienta;
- Existenta unei structuri de cercetare medicala experimentala interdisciplinara face posibila asigurarea unui standard de calitate a probelor si a unei trasabilitati ridicate importante in vederea atragerii de fonduri europene pentru CD.
- Evitarea duplicarii protocoalelor experimentale prin centralizarea activitatii de cercetare pe animale de laborator, cu scaderea numarului de animale utilizat, cresterea eficientei economice a cercetarii si aderarea la protocoalele europene de etica a lucrului pe animalul de laborator
Infrastructura nou creata va permite stimularea colaborarilor si parteneriatelor europene si internationale existente (Spania, Germania, Anglia, Statele Unite etc), integrarea reala a cercetatorilor romani intr-o retea mondiala de astfel de institute si laboratoare de cercetare in domeniul medicamentului si implicit va contribui la cresterea performantelor in cercetare si se va realiza prin:
- Invitarea unor specialisti romani/straini pentru sustinerea de conferinte, participare la simpozione si conferinte nationale si internationale, initierea organizarii periodice a unui simpozion national (cu participare internationala) (bianual).
- Participarea la competitiile anuale pentru finantarea de proiecte de cercetare nationale (Ministerul Educatiei si Cercetarii, Consiliul National al Cercetarii Stiintifice in Invatamantul Superior, Academia Romana prin programul de granturi (GAR) – pentru cercetare fundamentala, preaplicativa si aplicativa, finantarea cercetarilor tinerilor cercetatori si sprijinirea intoarcerii lor in tara, sprijinerea doctoranzilor si
- Participarea la competitiile anuale pentru finantarea de proiecte internationale programul Uniunii Europene de finantare a cercetarii Framework Programme 7 (FP7), EUREKA – program de finantare a cercetarii-dezvoltarii industriale, orientate catre piata, proiecte pan-europene care pot implica centre de cercetare, universitati si parteneri industriali se urmareste dezvoltarea de produse, procese si servicii inovative.
- Specializarea personalului de cercetare: burse de doctorat, granturi pentru intoarcerea in tara de origine a bursierilor postdoctorat
Baza stiintifica pusa la dispozitie de centrul de cercetare in medicina experimentala va permite o instruire la nivel european. In aceeasi directie va fi posibila abordarea in cadrul doctoratelor a unor teme de inalt nivel stiintific, avand ca rezultat includerea masteranzilor, doctoranzilor in echipe de studii internationale a caror rezultate sa fie valorificate in industria farmaceutica regionala. Centrul, prin parteneriatele incheiate si realizarea infrastructurii de CD, va contribui la concentrarea cercetarii din domeniul medical, respectiv in domeniul cercetarilor experimentale pe animale de laborator. Acest lucru va determina:
- Dezvoltarea cooperarii intersectoriale (cercetare –industrie) si intrasectoriala (intre diferite domenii medicale/ farmaceutice)
- Dezvoltarea cercetarii si intensificarea colaborarii in cadrul clusterelor din care UMF Iasi face parte precum si initierea colaborarii cu noi clustere in domeniul specific:
- Cluster Regional Inovativ de Imagistica Moleculara si Structurala Nord-Est IMAGO-MOL dezvolta o platforma de imagistica medicala moleculara si structurala competitiva in contextul imagisticii in plan national si international, care urmareste dezvoltarea de studii medicale in vivo si in vitro, fundamentale si aplicative,
- Cluster inovativ Specializat in bio-tehnologie BIORONE, unicul cluster in domeniul biomedical din Romania, creat pentru promovarea cercetarilor din biotehnologie, intensificarea cooperarii intre cercetare si mediul de afaceri, dezvoltarea de proiecte de interes comunitar, in vederea cresterii competitivitatii economice a membrilor clusterului, prin investitii tangibile si intangibile, finantate din resurse proprii sau din fonduri atrase, nationale sau comunitare.
- Cresterea numarului de cercetatori si participarea acestora la programe europene de CD
Proiectul prevede extinderea Centrului de Testare a Medicamentului si suprainaltare cu un corp de cladire identic care va deveni din punct de vedere functional, Centrul avansat de cercetare-dezvoltare in medicina experimentala CEMEX. Centrul de cercetare CEMEX va avea in componenta 4 unitati, care vor fi dotate cu echipamente noi, inalt tehnologice: o parte din echipamente vor inlocui echipamentele deja existente, uzate moral si fizic dar se vor achizitiona si echipamente de care centrul nu a beneficiat pana in prezent.
Structura organizatorica a centrului de cercetare CEMEX este detaliata in Studiul de Fezabilitate, anexat la Cererea de Finantare.
1.Unitate Studii Integrative in-vivo
Cuprinde:
- Zona spalare/Igienizare/Curatare
Este un laborator modernizat, conform reglementarilor UE, cu camera de spalare, uscare, depozitare si pregatire custi.
- Biobaza care cuprinde: Carantina (Animale Mici si Animale Mari) si Zona gazduire (Animale Mici si Animale Mari)
Zona comuna de carantina si gazduire este modernizata la standard UE in 2 laboratoare, cu posibilitatea de a carantina si a gazdui animale mici si mari conform standardelor europene. Laboratorul Carantina Animale Mari este nou si va fi amenajat conform standardelor UE.
- Zona proceduri experimentale (telemetrie)
Laboratorul pentru Animale mici (Acut si Cronic) va fi modernizat si dotat la standard europene, iar Laboratorul pentru Animale Mari (Acut si Cronic) va fi nou creat.
Aceasta unitate va permite achizitia continua, la distanta, de semnale biologice in vivo, pe termen lung, in animale de experienta fara alterarea starii de constienta si cu libertate de miscare neingradit. In laboratorul de telemetrie se vor realiza studii din domeniul cardiovascular si neurostiinte iar variabilele achizitionate vor fi reprezentate de presiunea arteriala, activitate electrica cardiaca si activitate nervoasa vegetativa.
- Zona Proceduri Chirugicale pentru Animale Mici si Animale Mari
Departamentul de cercetare experimentala, simulare si training in chirurgie este unicat in Romania, atat prin conceptie, cat si prin posibilitatile de inovare pe care le ofera. In viitoarea infrastructura se vor putea efectua cercetari chirurgicale avansate de catre doctoranzii si cercetatorii post-doc, dar si de catre medicii rezidenti.Se va infiinta un nou laborator pentru Animale mari.
- Zona proceduri terminale
Este un laborator nou creat si dotat, in conformitate cu Directiva 2010/63/UE privind protectia animalelor utilizate in scopuri stiintifice.
2.Unitate Imagistica Moleculara in-vivo
- Laborator PET/RMN animal mic- laborator nou, amenajat conform standardelor UE
Obiective si tipuri de cercetari avute in vedere:
- Evaluarea metabolismului celular ca marker al potentialului malign celular
- Studiul biodistributiei unor medicamente noi prin radiomarcare,
- Studiul biodistributiei unor nanoderivati si a mecanismului de captare la nivelul unor tesuturi tinta
- Studiul unor caracteristici fenotipice celulare in diferite boli prin intermediul unor radiotrasori cu mecanisme de captare si cinetica celulara/tisulara in relatie cu o aceste caracteristici fenotipice
- Studiul unor radiofarmaceutice deja utilizate dar inca incomplet studiate, pentru diagnosticul unor tipuri de cancere, in scopul stabilirii de noi indicatii
- Studiul metabolismului glucidic al celulei tumorale cu radiotrasori PET
- Studiul in vivo, scintigrafic, al caracterului MDR tumoral, in relatie cu mecanismul de captare celulara a unor radiofarmaceutice
- Studiul cineticii de captare celulara si biodistributie pentru un anumit radiofarmaceutic pe model animal si corelarea parametrilor (influx/eflux) cu tipul celular (caracteristici fenotipice/potential malign)
- Studiul unor radiofarmaceutice noi (conventionale si PET) pe model animal (etapa in studiul radiofarmaceuticelor noi)
- Laborator Ultrasound animal mic – laborator nou, amenajat conform standardelor UE
Laboratorul de ecografie va fi utilizat pentru studii structurale si functionale in modele experimentale pe animale mici, in vivo, permitand investigarea progresiei diferitelor patologii si eficacitatii tratamentelor, precum si studii de dezvoltare embriologica. Tehnologia de micro imagistica digitala de inalta rezolutie permite explorarea intr-o maniera non-invaziva longitudinala (masuratori repetate, pe termen lung) a modificarilor structurale si functionale, cu aplicabilitate in variate domenii de cercetare. Aceste abordari vor beneficia de tehnologia inovatoare care utilizeaza substante de contrast (microbubbles) specifice tintelor moleculare de interes, permitand astfel cuantificarea biomarkerilor cu aplicabilitate in diversele domenii de interes (angiogeneza, inflamatie, etc). In domeniul cercetarii cardiovasculare se vor realiza studii translationale ale functiei cardiace si vasculare normale si patologice, precum si dezvoltare de biomarkeri moleculari prin utilizarea de compusi functionalizati, monitorizabili prin tehnologia de inalta rezolutie (~ 30 micrometri). Monitorizarea functiei renale in vivo se va realiza prin determinarea fluxului sangvin renal cu rezolutie pana la nivel de capilare prin utilizarea substantelor de contrast.
De asemenea acesta tehnologie imagistica ecografica va permite detectia precoce a tumorilor in modele experimentale, cuantificarea acestora in 2D si 3D precum si urmarirea in dinamica a vascularizatiei si proceselor de neoangiogeneza. Tehnologia de microimagistica ecografica va permite administrarea de terapii tintite la nivelul structurilor biologice de interes.
- Laborator Radiologie animal mare – laborator nou, amenajat conform standardelor UE
Laboratorul de radiologie va fi utilizat pentru studii structurale si functionale in modele experimentale pe animale mari, in vivo, permitand investigarea progresiei diferitelor patologii si eficacitatii tratamentelor.
3.Unitate Studii Functionale Celulare si Moleculare
Laboratoarele din aceasta unitate vor fi modernizate si dotate la standarde europene, o parte din echipamentele existente vor fi inlocuite pentru ca sunt uzate moral si fizic, fiind achizitionate acum 10 ani in urma. De asemenea laboratoarele vor fi dotate cu noi echipamente conform noilor directii de cercetare.
3.1 Laborator fiziofarmacologie
Este un laborator modernizat va oferi infrastructura necesara pentru demararea de studii “in vitro” pentru validarea tintelor terapeutice. In cadrul acestui laborator se vor studia efectele medicamentului in vitro asupra unor organe sau tesuturi izolate celule provenite din piesele operatorii.
Laboratorul urmareste studierea in vitro efectului anumitor produse medicamentoase asupra disfunctiilor celulare precum si interactia dintre anumite medicamente(droguri) si anumite tinte moleculare sau proteine de la nivel celular.
3.2 Laborator Analiza Moleculara
Este un laborator modernizat care va fi amplasat intr-un spatiu modernizat la standarde UE si dotat cu echipamente performante.
Se realizeaza urmatoarele tipuri de analize:
-Analiza de biodisponibilitate si bioechivalenta; Analiza PK si PD noncompartimentala; Analiza toxicocinetica; Analiza compartimentala PK individuala; Rapoarte de analiza ale PK si PD.
-Servicii de bio-analiza; LC-MS/MS, HPLC, LC-ICP-MS; Determinari biochimice si imunologice; Determinari de fractii libere; Implementarea de noi tehnici de analiza; Dezvoltarea de noi metode si validari; Analiza probelor Non-GLP; Studii de metabolism si transport in vitro
-Analize automate de biochimie pentru probele biologice recoltate de la animal (ser, plasma, urina, etc) si de pregatire a probelor pentru LC/MS.
4.Unitate Educationala si Multimedia
Este o unitate noua/ laborator, amenajata la standarde europene, care va asigura diseminarea rezultatelor cercetarii in cadrul activitatilor de invatamant la nivel de licenta, cursuri postuniversitare, master, doctorat si postdoctorat, precum si publicarea interna/internationala a datelor obtinute. Zona educationala va include si o sala de conferinte. In cadrul tuturor directiilor de cercetare un rol important il detine componenta IT, concretizata prin achizitionarea de echipamente hardware performante privind procesarea de imagini care au la baza tehnici de inteligenta artificiala. Prin aceasta abordare IT de inalt nivel se va permite cresterea competitivitatii stiintifice si economice ale colectivelor de cercetare si reducerea decalajelor fata de celelalte regiuni ale tarii si fata de celelalte tari europene.
Toate nivelurile de invatamant superior vor fi incluse in aceasta arie. De la studentii facultatilor de profil care isi vor putea efectua stagiile de pregatire practica sau lucrarile de licenta si pana la personalul post-doc care va fi incurajat sa participe in studiile efectuate.
Calitatea cercetarilor efectuate in centru se va putea masura prin impactul publicistic al lucrarilor efectuate. Se va stimula in mod deosebit publicarea rezultatelor cercetarii in publicatii internationale cotate ISI dar si participarea la manifestari de profil. Se vor organiza si cursuri de vara pe teme specifice centrului. Un accent deosebit se va pune pe atragerea fortei de munca inalt calificate sau supraspecializate din domeniu care in prezent lucreaza sau intentioneaza sa lucreze in afara tarii.
In acest sens, in mod direct prin extensia rezultatelor cercetarii si indirect, prin calitatea cercetatorilor, functionalitatea serviciilor de cercetare si a schimbului informational public-privat, efectul proiectului va putea fi cuantificat prin cresterea competitivitatii economice, in special in Regiunea NE. Realizarea scopului proiectului propus sprijina dinamic activitatile de transfer de tehnologie, contribuind semnificativ la atingerea obiectivului Lisabona care a fost asumat de catre Romania si care presupune pana in anul 2015 sa aiba loc cresterea valorii cheltuielilor totale CD pana la 3% din PIB.
Astfel, finantarea dezvoltarii infrastructurii CD existente si crearea de noi componente ale infrastructurii pentru o universitate publica, non –profit cu traditie in Regiunea de NordEst (UMF Iasi) va contribui semnificativ la cresterea mediei anuale a productivitatii Romaniei si apropierea de media productivitatii UE, in conformitate cu tinta fixata prin obiectivul POS CCE (55% din media tarilor UE).
Implementarea proiectului va permite Universitatii de Medicina si Farmacie Gr.T.Popa Iasi realizarea unor raporturi normale si a unor punti de legatura cu programele si standardele europene, precum si compatibilitatea cu practicile si nivelul biomedical modern, din Europa si din lume – prioritate neechivoca atat pentru universitate cat si pentru societate, in general.